Otse põhisisu juurde

Vahekokkuvõte - Filipiinid

Huvitavaid fakte Filipiinidest:

1) Manila lennujaama kell on 15 minutit ees. Ma pole kunagi näinud lennujaama, mille kell oleks vale, aga Manilas on selline täitsa olemas. Minge vaadake ise kui ei usu.

2) On põhjus, miks pole kusagil näha filipiinide söögikohti, erinevalt tai, vietnami jms söögikohtadest. Põhjus on selles, et filipiinide köök on omamoodi müstiline - süüakse peamiselt kala ja riisi ja vahelduseks vägistatakse halastamatult kõigi teiste riikide kulinaarseid saavutusi. Tellides Filipiinidel pasta päikesekuivatatud tomatitega, tuuakse lauda kivisöetolmuga üle puistatud makaronid, mida on ohtralt maitsestatud millegi ebamäärasega. Tellides hamburgeri saad midagi, mis meenutab hobuse kapjade alt läbi käinud võileiba.

3) Filipiinod on ise uskumatult rõõmsameelsed ja avatud, kuid seda eeldusel, et sa ise oled samasugune.  Kui sa naerad, siis naeravad nemad ka koos sinuga. Kui sa oled rõõmus, on nemad koos sinuga rõõmsad. Kui sa tõmbad näo mossi, hakkavad mossitama ka nemad ja ilmselt teevad sul siis ka taskud tühjaks.

4) Filipiinod on ääretult loovad, leidlikud ja innovatiivsed. Anna filipiinole rull teipi ja kühvlitäis liiva, ja ta parandab sellega ära vastu taevast lennanud paadimootori. Anna talle hammasratas, käärid ja rull nööri, ja ta teeb sellest auto ja müüb sulle ropu raha eest maha.

5) Filipiinod on meisterlikud rahaküsijad. Ükskõik kuhu sa lähed, küsivad nad sinult leidlikel põhjustel raha. Kui sa ronid mägedesse, on seal putka, kus küsitakse 100 peesot pärandimaksu. Kui sa vaatad ilusat maja, tuleb sinu juurde ametnik, kes võtab 50 peesot kultuuripäranduste maksu. Kui sa tahad sukelduda korallide juurde, on sinna ankurdatud paat, kus soovitakse sinu käest 100 peesot keskkonnatasu. Kui sa tahad metsiku rahaküsimise eest riigist põgeneda, pead maksma 550 peesot lahkumistasu.

6) Filipiinode arusaam ohutusest on midagi sellist, et õnnetused juhtuvad teiste inimestega. Turvaköite asemel on pundar roostes okastraati. Turvavööd autode tagaistmel on küll olemas, kuid kohad, kuhu turvavöösid kinnitada, on kääridega ära lõigatud. Autojuhi turvavarustuseks on tagasivaatepeegli  küljes rippuv Madonna kujuke ja rist ning tagaaknale kirjutatud lause 'Jumal kaitse seda reisi'. Pole ime et inimesed on väga usklikud - kohaliku transpordiga sõites  tekib sageli soov palvehelmeid sõrmitseda.

7) Filipiinod ei kasuta ei söögipulki ega nuga, vaid lusikat ja kahvlit. Kahvliga hoiad toitu paigal ja lusikaga lõikad ja kühveldad suhu. Kui toit kipub veel elus olema, siis saad lusikaga seda uimaseks taguda et ta kõrist alla minnes vähem siputaks.

8) Filipiinode pereplaneerimispõhimõtte võtab kokku Coronil kohatud kaheksa õe-vennaga Doni lause 'It's not family planning, it's family planting'. Tuleb mis tuleb. Laste kasvatamine on ju odav - vaja on ainult riisi ja kala. Eesti iibe pärast muretsejatel on millest õppida.

9) Filipiinid ei ole päris Aasia. Geograafiliselt võib ta ju olla, kui tegelikult on ta mingi jumalavallatu segu Läänest, Aasiast, Aafrikast ja Tambovi konstandist riisikastmes.

10) Filipiinod armastavad kukkesid. Kukevõitlus on rahvussport ja kuked on igal pool. Ära parem proovigi peale päikesetõusu magada, kuna kukkede tekitatud lärm on kohutav isegi pealinnas. Lisaks tekitab see hämmastava soovi süüa kukesuppi.

11) Filipiinod on imelised logistikud. Kui autosse ei ole võimalik füüsiliselt pakkida enam ühtegi kasti, siis mahutavad nad sinna veel vähemalt kolm kasti ja kaks inimest ning lisaks riputavad auto külge kuhja kookospähkleid ja katusele seovad sea. 

Kommentaarid