Otse põhisisu juurde

Bukit Lawang - teisest päevast


Hommikupäike leiab rauli ja M taas Indah külalistemaja restoranis. Neid ootavad juba nende giidid – eilsest tuttav Daniel, kes siira rõõmuga rauli käest haarab, noor Adil – tema isa on looduspargis valvur ning Adil soovib jätkata isa jälgedes – ning nende kaasseikleja Mattias. Mattias on šveitslasest tarkvarainsener, kuuekuusel töölähetusel Singapuris ning võttis nädalavahetuse vabaks, et natuke vihmametsas ringi kolada. Kuna plaan on jääda ööseks metsa ning kogu vajaminevat kraami on vaja seljas kaasas tassida, on raul teinud oma ja M seljakotid võimalikult kerged – maha jäävad kõik üleliigsed riided, laadijad, läpakas, rauli e-luger, vedelikud ja kõik muu, mis pole üheks ööks vältimatult vajalik.

Ilma pikemata seatakse sammud metsaraja poole, mis algab kohe Indah külalistemaja tagant. Tee on hästi sisse käidud ja üsna tasane ning läheb läbi kummipuuistanduste. Raul jõuab parajasti mõelda, et oh, polegi nii raske kui ta on kartnud, kui jõutakse päris metsa.

Džunglimatk iseenesest ei ole midagi, mida raul poleks varem kogenud. Eileõhtune tugev vihmasadu on muutnud madalamad rajad mudamülgasteks, kust saab ennast üle vibutada, hoides kinni puudest ja liaanidest. Vahepeal turnitakse üle kivide ja juurte ja pressitakse läbi puude vahelt, kus raulil on märkimisväärseid raskusi läbisaamisega. Korra raul libastub ja haarab toeks raja kõrval kasvavast puust, mis, nagu välja tuleb, on läbimädanenud ja kukub ümber, vahest ainult mõnikümmend sentimeetrit M-st mööda. Korra paneb raul liiga palju raskust liaanile, mis paistab tema raskust hoidvat, kuid see murdub kuiva napsatusega ning raul peaaegu veereb mööda mäekülge alla.

Ja orangutane on iga puu taga. Või, noh, paistab nagu oleks. Kogu looduspargis on 7000 orangutani ringis, kuid metsikuid orangutane nähakse vähem, pigem kohatakse poolmetsikuid orangutane, kes on vabastatud varjupaigast, mis suleti mitmed head aastad tagasi. Orangutanid on ilmselgelt inimestega harjunud ja ei pööra neile erilist tähelepanu, kui neist pilti tehakse, mõnikord proovides teha erinevaid trikke – seista ühe käe peal ning teatraalselt siis ümber kukkudes, varisedes ühte depressiivsesse oranžikarvalisse kätepuntrasse kokku. Kõik on tore, kuni teises grupis kõndiv prantsuse tüdruk selfiet tehes satub orangutangile liiga lähedale ning ilma pikemata sirutab ahv välja pika käe ning klammerdab oma sõrmed tüdruku randme üle ja keeldub lahti laskmast. Giidid tühjendavad oma seljakotid puuviljadest ning loobivad neid orangutangile, kuni lõpuks selle sõrmed lõdvestuvad ja prantsuse tüdruk pääseb minema ja kõik hingavad kergendunult – seda hetkeni, kus oranguntan teeb välkkiire liigutuse ning haarab teisel turistil randmest kinni.



Daniel ohkab ning viitab raulile ja M-le ja Mattiasele, et oleks mõistlik teha väikene ring sisse ning kõndida ümber orangutani.

Snäkipausil kuhjatakse maha asetatud banaanilehtedele metsik kogus grenadille ja arbuuse ning raul laseb nende juures silma hetkeks looja. Silmi uuesti avades on paari meetri kaugusel temast hiiglaslik sisalik, kes nii rauli kui tema puuvilju mõtlikult põrnitseb ja keelt limpsab, kuid siiski otsustab oma teed minna. Tee läheb uuesti edasi, üles ja alla, alla ja üles. Kuumus ning õhuniiskus võtavad võimust ning tõusude lõpus on nii raul kui M hingetud. Laskumised on libedad, iga lihas on pingul ja valmis kukkumiseks. „Samm ja samm ja ma ei kuku,“ on mantra, mis raulil on peas vasardanud mitmetel matkadel ning ei lähe kaua, kui ta seda taas kuuleb oma peas. Alati on ühel pool teed ohtlik kukkumine, teisel pool läbipääsmatu mets. Puhkehetkel võtab raul sandaalid jalast ja avastab, et tal jalad tilguvad verest – kaanid on märkamatult pugenud ta jalanõudesse ning aktiivselt tema 0-reesusnegatiivset verd joonud. Minnakse läbi madala oja, kus raul peseb jalad verest puhtaks ning hirmutab jooksu mitmed tillukesed kilpkonnad. M ujub kusagilt välja, käes džungli õhukonditsioneer – kuivanud lai leht, millega saab tuult lehvitada, ja raul proovib seda korra ja murrab kohe edukalt õrna lehe ära, teenides ära Adili etteheitva pilgu.


Puhkehetk. Kusagil siin lähedal on sisalik ka vist.


Tund ja tund ja tund. Rada läheb üles ja alla. Vahepeal on abiks pandud köis, mis aitab laskuda ilma kukkumata. Raul tunneb, kuidas jalad hakkavad värisema, kuidas samm pole enam nii kindel. Särk kleepub keha külge, püksid on higist läbimärjad, sandaalides varvaste vahel on vähemalt kilo muda, aga vähemalt kaanid ei pääse ligi.

’Careful, mu jungle brother from another mother,’ manitseb Adil rauli selja taga vaikselt, kui rauli samm liiga võdisema hakkab.

Kümme kilomeetrit ja sada miljonit aastat hiljem aga kostab kusagilt alt veevulinat ning peale viimast laskumist jõutakse jõeni, kus on öölaager valmis pandud. Bambusstruktuurile on pandud kilekatus ja madratsid, õhukesed magamiskotid ja padjad.

Kuid kõige kutsuvam on kristallselge jõevesi, millesse raul sukeldub mõni sekund peale seda, kui ta on oma seljakoti seljast visanud. Jahe jõgi viib allavett minema tema väsimuse ja kanguse jalgadest ning veerand tundi hiljem taas välja ronides tunneb raul ennast uue inimesena. Vastaskaldalt põrnitseb teda pika pilguga varaan, kellele pannakse nimeks Kristofer Kolumbus, pea kohal sädistavad pikasabalised makaagid. Adil, Daniel ning nendega liitunud kokk Adam küpsetavad kõrvaltelgis valmis õhtusöögi – suures koguses riisi, karrit, kartulipalle, kana redang ning veel mitmed toidud, mille nimed raulist mööda ujuvad, kuid mis kõik maitsevad suurepärased. Kui päike loojub ja pimedus laotub üle jõeoru, ärkavad vastaskaldal tulekärbsed ja sähvivad ringi, samas kui Adil laulab „Dzungli laulu“:

“Jungle trek, Jungle trek
In Bukit Lawang
See the monkeys, see the birds,
See orangutan”

Ja üsna varakult õhtul poeb raul vaikselt oma madratsi peale., tema väsinud kondid valutamas. M tema kõrval sikutab seljakotist välja oma e-lugeri ja asub lugema. Raul, kes kergema koorma mõttes on oma e-lugeri jätnud Bukit Lawangi maha, põrnitseb seda. Orus ei ole internetti, nii et lugeri puudumisel pole tal kottpimedas midagi teha.

„Tahaksid nüüd, et sul oleks ka luger kaasas?“ küsib M viisakalt.

„Mmmm, jah,“ pomiseb raul.

„Siis oleksid pidanud kaasa vedama,“ teab M elutargalt.

„Nojah, aga ee… me võime teha ka midagi muud ju lisaks lugemisele, eriti, kuna ainult sinul on raamat ja minul pole,“ arvab raul.

„Mis sa välja pakud?“ tunneb M huvi.

„Me võiksime näiteks ee… rääkida?“ pakub raul optimistlikult välja.

M purskab südamest naerma.

Kui raul magama jääb, on seda saatvateks helideks lõputu jõevulin, tsikaadide laul ja M itsitamine, mis ei taha ka lõppeda.

Kommentaarid