Otse põhisisu juurde

Kahest päevast Singapuris

See algab norskamisega.

Singapuri ööbimine on vahelduseks ühikatoas, mida raul ja H jagavad veel nelja kaasreisijaga. Kuna lennuk Manilast saabub Singapuri kesköö paiku, siis minnakse pikemalt ringi hulkumata otse lennujaamast ühikasse kus ülejäänud tuba juba ammu magab ja astutakse tuppa sisse sama delikaatselt ja märkamatult nagu Mongoli hord, pillutades seljakotte ja nende külge seotud asju hirmsa kolinaga igale poole.

Öise kolistamise teevad toanaabrid tagasi hääleka norskamisega. Igaüks norskab erinevalt ja see tundub olevat omamoodi sünkroonis - kui üks lõpetab, siis teine alustab, ja hommikuks H vist plaanitseb toanaabrite mõrva, või siis vähemalt neile raskete kehahaavade tekitamist.

Hommikul kohtutakse  Yileeniga. Yileen on H tuttava tuttav Singapurist, kes on lahkelt lubanud paar päeva rauli ja H eest hoolitseda ja neile näidata Singapuri elu-olu kohaliku vaatenurgast. Raul on pisut skeptiline, kuna Aasias veedetud kuu ajaga on ta muutunud piisavalt ülbeks et uskuda, et ta suudab vabalt üles leida kõik põnevad kohad, aga pole nagu ka mõtet vastu vaielda.

Peale mõnda tundi Yileeniga koos Singapuris hulkumist on rauli skeptitsism kadunud nagu raha pangaarvelt. Lisaks on pangaarve tühjenenud ka väga mittemetafoorilises mõttes.

Singapuri üheks olulisimaks tunnuseks on sealne toit, mis hõlmab endas kogu Aasiat - seal on kokku segatud india, hiina, vietnami ja kõikide teiste riikide köögid, need korralikult läbi klopitud ning maitsestatud Singapuri vastupandamatu sarmiga, ja Yileen tutvustab seda kõike vaikse põhjalikkusega, mis viib rauli kulinaarsesse ekstaasi ja paneb nutma ta krediitkaardi. Raul proovib hiina pelmeene linna luksuslikuimas linnajaos, joob otse suhkruroost väljapressitud mahla hiinalinna tänavatel, mekib kana riisiga bürokraatide lõunastamiskohtades, sukeldub degusteerima lihapirukaid kõige sügavamatesse hawkerkeskustesse, kus valgeid inimesi nähakse harva ja ka siis enamasti ainult küpsetuspotis, ja lõpetuseks närib jõevaatega tipprestorani tšillis marineeritud hiidkrabi jäsemeid. Olles ära hellitatud Vietnami köögist ja Chefi suurepärastest kokandusoskustest on raul õigustatult kriitiline ja peale igat toitu langetab ta karmi otsuse, et kuidas proovitud toit suhestub varem proovituga. Hinnangud on erinevad - taevalik, jumalik, paradiislik või ekstaatiline.

Yileen suunab rauli ja H läbi kogu selle mäsu rahuliku kindlusega, tellides toite, jagades soovitusi ja õpetusi ja selgitades ajalugu. Lisaks toitudele hulgutakse läbi ka kõik muud kohad mida Singapuril on pakkuda. Seal on suurel maa-alal laiutav roheline looduspark, mida kaunistavad nagu otse Avatarist pärit hiiglaslikud tehispuud. Seal on india linnaosas laiutav gigantne Mustafa kaubanduskeskus, kust on võimalik 24h osta kõike, mida inimene suudab ette kujutada ja üht-teist sellist, mida ta veel ette kujutada ei oska. Üle vaadatakse hiinalinn ja sealsed turud oma kireva träna, hõiklevate inimeste ja maagiliste turuputkadega. Kõnnitakse läbi šoppamistänav, mis ajaks iga trenditeadliku inimese õnnest nuuksuma.

Singapuris on midagi kõigile, ja üle kõige selle laiutavad klaasist modernnsed ehitised, pangahooned ja üldine hämmastav puhtus - prügi mahaloopimise ja muu reostamise eest on ette nähtud trahvid, mis võtavad õhku ahmima.

Kuid kõik selle võtab lõpuks kokku vaikne õhtu jõeäärses kohas nimega 'Little Saigon', kus raul tellib viimast korda Aasias oma vietnami phod, lürbib seda õnnelikult, imetleb jõevaadet ja uriseb iga kord ettekandja peale, kui see teeb nägu, nagu tahaks ta rauli eest supikaussi ära võtta. 

Aasia-ring on täis. Ära on nähtud Vietnam oma vaikse maagiaga ja Filipiinid oma hoolimatu elujõuga, ja nüüd ka Singapur kui koht, mis seob nii need kaks kui ka kogu ülejäänud Aasia kokku üheks.

Ja peale seda viimast istumist on taas aeg vinnata selga seljakott mis on raske kui esiisade patud, lehvitada hüvastijätuks kõigile inimestele ühikatoas ja lasta klantsitud metrool viia ennast Singapuri lennujaama. Seekord kui lennuk õhku tõuseb, siis see pole enam selleks, et viia raul ja H vastu uutele avastustele ja riikidele. 

Seekord minnakse tagasi koju.






Kommentaarid