Otse põhisisu juurde

Teekonnast tagasi Aasiasse

Seekordne reis paistab lõppevat takistuse ees, millest raul ei saa üle ega ümber – Turkish Airwaysi online check-in.

Kuna raul on mitu kuud tagasi ostnud piletid Singapuri ja tagasilennuks Tokyost järjekordselt kahtlaselt veebilehelt, mis hetkel pakkus soodsaimat hinda, siis Turkish Airlinesi koduleht väidab enesekindlalt, et neid pileteid esiteks ei eksisteeri üldse ja teiseks, et isegi kui need hüpoteetiliselt eksisteeriks, siis online check-ini teha nagunii ei saaks. Raul, keda kannustab tagant hirm veeta tunde kusagil lennuki keskmises reas purjus eestlaste ja kahtlaste Türgi vanameeste vahel, ignoreerib seda väidet ning veedab reisi eelõhtul asjade pakkimise asemel tunde, sisestades erinevat personaalset infot Turkish Airwaysi kodukale, mis võtab selle vastu ja kaotab siis ära. 

Peale kahte tundi lõpuks saabub tema meiliboksi teada, et lennule on edukalt registreeritud. Rauli võidurõõmu aga morjendab natuke fakt, et dokumendil on kirjas ainult M, rauli aga pole kusagil. Täiendavad infopäringud väidavad, et raul oleks ka nagu edukalt registreeritud aga kuhu, sellest ta küll aru ei saa. Kuna kell näitab juba  kaugelt üle keskööd kehitab raul lõpuks fatalistlikult õlgu ja läheb magama, aktsepteerides, et järgmisel päeval ta ei lenda kas üldse või lendab kõrvuti kõige nutvama lapsega lennukis.

’Mina küll aru ei saa, kuidas sa suutsid online check-ini teha niimoodi, et sina oled registreeritud ühele lennule ja sinu kaaslane teisele,’ vangutab järgmisel päeval Tallinna Lennujaamas kena poiss leti taga pead, kui raul palub ka teda lennule registreerida. Raul vaikib ja mõtleb, et see reis on nüüd alanud küll huvitavalt.

Nagu ikka M-ga koos reisides läheb raul turvakontrollist läbi sama kiirelt nagu kaob raha pangaarvelt, samas kui M võetakse rajalt maha täiendavaks turva- ja lõhkeainekontrolliks. Kuidagi kõigi ühiste reiside käigus on kogu maailma turvakontrollidel tekkinud veendumus, et M, kes üldiselt näeb välja kui maailma kõige mitteterroristlikum inimene, on kuidagi väga kahtlane tüüp.

Lennul Istanbuli pakub esialgu meelelahutust neljane lärmav eestlastest seltskond, kes on ohtralt kesvamärjukest tarbinud, igaks juhuks pooliku pudeli viskit lennukisse tarinud ning seda omavahel vahetavad. Kuna seltskond muutub järjest lärmakamaks, siis mingi hetk pudel konfiskeeritakse reisisaatjate poolt kuid tuleb välja, et neil on teine veel ning rõõmsa lärmi saatel jätkatakse lakkumist. Mingi hetk saab reisisaatjatel neist kõrini, tehakse telefonikõne ja informeeritakse seejärel seltskonda, et Istanbulis ootab neid juba politseieskort. Raul mõtleb et nüüd saab rahulikult silmad sulgeda ja natuke tukkuda, kuid just sel hetkel jõuab kellegi inimese sisemine mädanemine etappi, kus keegi vallandab kõhugaase koguses, mis panevad lennuki laest värvi kooruma ning rauli igatsevalt lootma kabiinirõhu kadumisele, et äkki saaks siis ligipääsu  hapnikumaskile.

Istanbuli lennujaamas kolmetunnise vahemaandumise ajal M sukeldub traditsiooniliselt tutvuma põnevate lõhnavalikutega kõige kallimas parfümeeriapoes, samas kui raul keskendub unistele inimvaatlustele. Pingi peal magab vanem indialane, kelle sokis on suur auk. Posti taha varjab ennast hiina poiss, kes kraabib näpuga sügavalt ninas ringi ning saadud tulemust hoolikalt uurib ning selle siis keelega ära nilpsab. Ringi kõnnib ameerika aktsendiga tüdruk t-särgis, kes on ilmselgelt rinnahoidja koju unustanud ning keda saadavad tuhande mehe igatsevad pilgud. Kusagil lennujaama tagumises otsas põrgatakse kokku morni neljaliikmelise eestlaste seltskonnaga, kes ootavad politseid ning karjuvad üksteise peale. 

Kolm tundi läheb mööda nagu muuseas ja kui M lõpuks välja ujub, lõhnates nagu parfümeeriapoe plahvatus, ronitakse kümnetunnisele jätkulennule Singapuri. Raul on veel enne parajasti lugenud, et kuna India ja Pakistan plaanivad aktiivselt sõda alustada, siis kõik Aasiasse suunduvad lennud on ringi suunatud ja ta mõtleb, et huvitav, kustkaudu siis ta nüüd seekord Singapuri jõuab. Selliseid muremõtteid heietades uinub raul magama ja ärkab kuus tundi hiljem kusagil Bengali lahe kohal.
Singapuris lennukist välja veeredes avastab raul, et vahepeal möödunud pea pooleteise aastaga on ta ära unustanud kuidas Singapuri metroo töötab. Pikalt metrooplaani takseerinud paneb ta lõpuks kokku marsruudi, mille järgi peale kolm korda ümberistumist peaks ta jõudma kusagile Singapuri äärelinna Kovanisse, kuhu raul on AirBnB korteri broneerinud kohaliku perekonna juurde. 
Enesekindlalt viskab raul seljakoti selga ning astub metroosse.

Pool tundi ja kolm rongivahetust hiljem veerevad raul ja M tagasi lennujaama ning raulil pole õrna aimugi, kuidas ta sellega hakkama sai. 

Kell on juba hilja õhtul kui lõpuks raul ja M Kovani peatuses metroost väljuvad. Singapuri troopiline niiske õhk lööb rauli näkku nagu niiske kala ning viieminutilise jalutuskäigu järel võiks ta oma särgist vett välja väänata.

Neljakorruseline maja, mille ühes toas raul ja M paar ööd peatuvad on imposantne. Lameekraaniga televiisorid igal pool, prominentsel kohal elutoas on majaomaniku diplomid maailma tippülikoolidest. Michelle, majaomaniku tütar, tervitab rauli ja M-i sõbralikult samas kui omanik ise massaažitoolis pooleldi tukub ning tervituseks viipab. Kaks koera, nendest üks husky, haugatavad ja viskavad ennast selili, et uued külalised nende kõhtusid sügaks.

Läheduses on ka kohalik toiduturg, kuhu raul ja M suunduvad õhtusööki otsima. Houngangi hawker-keskus on tüüpiline Singapuri söögiparadiis, kus väikesed boksid vaaritavad valmis kalapallidega nuudlisuppe, laksasid, praetud riisi, smuutisid, sajas eri vormis nuudleid ja magustoite. Seal, leidnud omale boksi kust sai esimese kausitäie nuudlisuppi ja mangosmuuti, istunud maha musti nõusid täis laua taha keskuses, kus kümnete inimeste jutuvada seguneb grillidest ja pottidest tulevate lõhnade ja helidega, jõuab raulile lõpuks kohale tõsiasi – peale neljateistkümmet pikka kuud on ta tagasi Aasias ning tal on taas terve kuu, et avastada siin järjest uusi maitseid, lõhnu, inimesi, linnu ja kõike muud, mis moodustavad kokku selle maailmaosa, mida raul iga oma keharakuga jäägitult armastab.

Kommentaarid

Postita kommentaar